Een antwoord naar “Waardeoverdracht”

 1. Hallo Willem,

  Dank voor deze vraag.

  Het is toegestaan om alle pensioenen naar jouw nieuwe werkgever over te laten boeken. In de portal van de pensioenuitvoerder is de mogelijkheid opgenomen om dit te laten doen.
  De pensioenuitvoerders mogen ook geen extra kosten in rekening brengen en aangezien de meeste pensioenfondsen weer een dekkingsgraad van boven de 110 hebben mogen zij ook wettelijk meewerken.
  Of het interessant is, dat kan niet zomaar gezegd worden.
  Dit is met name afhankelijk van de volgende vragen:
  * de nieuwe pensioenuitvoerder zal extra dienstjaren toekennen voor de waardeoverdrachten en hiermee worden de nabestaandenpensioenen verhoogd. Als je een partner en/of kinderen hebt kan dit van groot belang zijn. Bij een nieuwe werkgever bouw je alleen partnerpensioen op over de diensttijd die je hier tot aan je pensioendatum kunt doorbrengen. Zo kun je dus een veel lager partnerpensioen hebben als je niet alle dienstjaren bij de laatste werkgever hebt doorgebracht en door waardeoverdracht wordt dit gerepareerd.
  * de nieuwe pensioenuitvoerder geeft winstdeling/indexaties. Het is de vraag of dit beter is dan wat je bij de oude pensioenuitvoerders kreeg. Als je bv een pensioen had met onvoorwaardelijke indexaties op basis van de CPI, kan dit erg voordelig zijn ten opzichte van een nieuwe situatie.
  * pensioenfondsen zijn momenteel fors aan het indexeren. Het is van belang om uit te zoeken of deze indexaties ook gelden voor premievrije pensioenen. Als dit zo is, zal het aantrekkelijk zijn om deze indexering nog even mee te nemen bij de oude werkgever. Andersom, als de huidige pensioenuitvoerder fors indexeert zal overboeken weer wel interessant zijn.

  Het kan dus, maar of het ook voor jou interessant is, moet je even laten bekijken door een pensioenadviseur.

  Groet
  Gerard van der Toooen
  OR-Pensioenadviseurs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*