gemiste indexaties

Onderwerp: Indexatie en opgebouwde rechten
Misstand: Dit jaar heeft ons bedrijfspensioenfonds een minimale indexatie toegekend en dat was voor mij reden om eens naar de pensioentoeslagen van de afgelopen jaren te kijken. Ik ben sinds 1993 een non-actieve deelnemer. Maar als ik nu naar mijn pensioenregeling en bijbehorend reglement kijk, lijkt het erop dat voormalig werkgever c.q. Nationale Nederlanden éénzijdig wijzigingen hebben aangebracht in toegezegde indexatie. Waarschijnlijk was dat zelfs al ingebouwd in het pensioenreglement van destijds, want weggestopt op pag. 18 lees ik nu: ‘t.a.v. de opgebouwde afspraken blijft het bepaalde in art. 9, art. 11 lid 4 en art. 15 lid 1 van toepassing met dien verstande dat een latere wijziging daar ook geldt ten aanzien van de opgebouwde aanspraken’. Maar had ik daar dan niet over geïnformeerd moeten worden door ex-werkgever of Nat. Nederlanden? Want nu blijkt pensioen gewoon flink te zijn uitgehold…

Hartelijke groet,
Corry

Een antwoord naar “gemiste indexaties”

 1. Hallo Corry,

  Dank voor deze vraag.

  Allereerst worden arbeidsvoorwaarden overeengekomen tussen werkgever en de medewerkers, niet door de pensioenuitvoerder. Deze stelt regels ten aanzien van de uitvoering en hiermee gaan werkgever en medewerkers mee akkoord (of niet). Deze moeten natuurlijk aansluiten met wat werkgever en medewerkers overeenkomen.

  Als de arbeidsvoorwaarden wijzigen (bv indexatie) moet de werknemer hiermee instemmen en moet de werkgever dit dus goed uitleggen. Dit kan niet zomaar eenzijdig.

  Ik heb niet het pensioenreglement waaraan u refereert, maar wat ik hierboven schreef zijn de algemene regels.
  De zorg dat uw pensioen de waarde houdt is een belangrijke en goed dat u hiermee bezig bent.
  Als u meer vragen hebt, dan weet u ons te vinden.

  Hartelijke groet
  Gerard van der Toolen
  OR-Pensioenadviseurs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*