Omzetting middelloon naar beschikbare premie

Beste Klokkenluider,
Onze werkgever wil de pensioenregeling omzetten per 1-1-2020 omdat deze volgens hem te duur is, hij heeft hier echter nog iets over gecommuniceerd!
Is dit niet veel te laat? Kan dit zomaar in Nederland?
Er is geen OR, welke route zou dan door de werkgever gevolgd moeten worden?

2 antwoorden naar “Omzetting middelloon naar beschikbare premie”

 1. Hallo Wouter,

  Dank je voor de melding.

  Je hebt een afspraak gemaakt met jouw werkgever voor een middelloonpensioen.
  Afspraken kunnen in Nederland gelukkig niet zomaar veranderd worden.
  De werknemers moeten dus instemmen met het voorstel voor de nieuwe pensioenregeling. Je moet ook volledige informatie ontvangen wat het verschil is tussen de huidige en voorgestelde regeling. Je hebt dus een keuze.
  Als de werknemers niet instemmen om de afspraak te veranderen geldt de eerder gemaakte afspraak.

  Als de werknemers mee willen denken met de werkgever omdat de kosten te hoog worden is het van belang dat de werkgever laat zien hoeveel pensioen te zou gaan opbouwen als de huidige pensioenafspraak (middelloon) niet wordt veranderden hoeveel pensioen de nieuwe pensioenregeling gaat opleveren.

  Er moet dan wel “netjes” gerekend worden. Dus rekening houden met inflatie en redelijke uitgangspunten. De Nederlandse Bank hanteert een set met uitgangspunten die hiervoor gebruikt kunnen worden.
  Als je hier meer over wil weten helpen wij je graag verder.

  De pensioenregeling kan dus zeker niet zomaar veranderd worden of de continuïteit van de onderneming moet hierdoor in gevaar komen en dit zal de werkgever moeten aantonen.
  De werkgever kan, vanwege de tijdsdruk, de huidige pensioenuitvoerder vragen om de huidige regeling met enkele maanden te verlengen. Dit is wel zo gebruikelijk.

  Groet,
  Gerard van der Toolen
  OR-Pensioenadviseurs

  Link artikel over pensioenverandering: https://www.multiraedt.nl/2019/12/02/pensioenaanpassingen-en-compensatie/

  • en, Wouter, in plaats van verlengen kan de werkgever in ieder geval er voor zorgen dat het risico van overlijden en arbeidsongeschiktheid voorlopig in het nieuwe jaar op de oude voet verzekerd blijven. Er is dan tijd om in goed overleg tot een nieuwe pensioen- en uiitvoeringsovereenkomst te komen.

   Ruud Junge

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*