Slechte beleggingsresultaten NN

Nationale Nederlanden heeft het gepresteerd om in 2022, vlak voor mijn pensioen, een kwart van de waarde van mijn pensioen kwijt te raken door slechte beleggingen heb ik net ontdekt. Het feit dat het verplicht is om in loondienst pensioen op te bouwen via een officieel pensioenfonds is waardeloos. Een aap zou nog betere resultaten behalen met beleggen.

Een antwoord naar “Slechte beleggingsresultaten NN”

 1. Beste Alice,
  Hartelijk dank voor deze hele goede vraag die ongetwijfeld bij veel meer mensen zal leven. Ik ben blij dat ik de kans krijg deze te beantwoorden.

  Het pensioen bij Nationale Nederlanden wordt opgebouwd in een life cycle.
  De life cycle belegt jouw geld zo goed mogelijk volgens het volgende principe: als je nog heel lang te gaan hebt tot aan jouw pensioendatum moet je rendement behalen en dit kan door beleggen in aandelen en hoe dichter je bij de pensioendatum komt des te minder risico gewenst is.

  Zo belegt, de meest voorkomende life cycle van NN, voor jongeren tot wel 90% in aandelen en voor een 66-jarige is dit deel afgebouwd tot 15%.
  Het restant is belegd in vastrentende waarden.

  Op de pensioendatum koop je voor het opgebouwde pensioenkapitaal een levenslang pensioen.
  Op dit moment is de rentestand van groot belang.
  Je krijgt namelijk een vaste uitkering en deze wordt vastgesteld nav de rente op dat moment.

  Kenmerk van vastrentende waarden, waar jij volgens de life cycle (omdat je vlak voor de pensioendatum zat) voornamelijk in belegd was, dat de waarde daalt als de rente stijgt. Aan de andere kant is het zo dat als de rente stijgt de pensioenuitkering hoger wordt.

  In jouw geval daalde jouw pensioenkapitaal door de gestegen rente met ca 25%.

  Je krijgt dat het volgende fenomeen dat ik met een voorbeeld probeer duidelijk te maken:
  Stel kapitaal daalt vanwege gestegen rente van € 100.000 tot € 75.000
  Voor € 100.000 krijg je bij een rente van 0,5% (2020) ca € 3.950,00 levenslang pensioen (plus 70% partnerpensioen als je komt te overlijden).
  De daling van het kapitaal is in grote mate afhankelijk van de gestegen rente (je belegt immers nog maar voor een klein deel in aandelen) en deze ligt momenteel in de buurt van de 3%.
  Voor € 75.000 kapitaal kun je vanwege de gestegen rente een levenslang pensioen plus 70% als je komt te overlijden verwerven van € 4.400,00.
  Een vooruitgang in pensioen van € 500,00 bij een kapitaalverlies van 25%.

  Zo zie je dat het systeem prima werkt.

  De daling van het pensioenvermogen wordt door de rentestijging meer dan opgeheven.

  De grote spreiding in de beleggingen die een pensioenfonds of in dit geval een verzekeraar met hun enorme vermogen kan bewerkstelligen en het life cycle principe pakt dus goed uit. Deze spreiding kun je als particulier bijna niet bereiken.

  Ik ben dan ook groot voorstander van samen en solidair de pensioenen regelen.

  Als je nog vragen of opmerkingen hebt dan weet je mij te vinden.

  Gerard van der Toolen
  OR-Pensioenadviseurs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*