invaren opgebouwde rechten

Vraag aan Klokkenluider.nl

Wij hebben een regeling bij een pensioenfonds en de werkgever heeft voorgesteld om voor einde van het jaar de regeling te veranderen in een premieregeling met leeftijdstijdsafhankelijke premiestaffel.

Wij hebben berekeningen ontvangen waaruit blijkt dat overstappen naar een leeftijdsafhankelijke premiestaffel gunstiger is dan een leeftijdsonafhankelijke premie. Er hoeft dan minder gecompenseerd te worden. Wij zijn het wel eens met dit punt dat de regeling een staffel wordt.

In de berekening is ook opgenomen dat de opgebouwde pensioenen in het nieuwe stelsel een behoorlijk voordeel gaan opleveren ten opzichte van de huidige opgebouwde pensioenen. Het wordt dus opeens meer waard. Maar is dit niet gek?

Een antwoord naar “invaren opgebouwde rechten”

 1. Beste,

  Dank voor deze vraag.
  Wij hebben al meerdere meldingen over invaren ontvangen.

  Het opgebouwde pensioen bij het pensioenfonds is erg zeker (97,5%) maar in het nieuwe stelsel wordt dit onzekerder. De pot geld blijft even groot en je kunt er naar verwachting meer pensioen van kopen. Maar het is een verwachting dus het kan ook minder worden. Wij vinden de stelling wel terecht dat je voor de overgang naar het nieuwe stelsel de eventuele hogere uitkomsten van het al opgebouwde pensioen buiten beschouwing mag houden. Dit heb je immers al en de pot geld blijft gelijk. Het wordt onzekerder en er is een kans op meer, maar ook een kans op minder. Dit zou je tegen elkaar mogen wegstrepen of ten minste op een andere wijze waarderen.
  Vergeleken wordt dan de pensioenopbouw vanaf voorgestelde omzettingsdatum bij ongewijzigde voortzetting bij het pensioenfonds en de verwachte pensioenen in de voorgestelde regeling. Als hier nadeel in zit komt dit verschil voor compensatie in aanmerking.

  Hartelijke groet
  Gerard van der Toolen
  OR-Pensioenadviseurs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*