Indexatie vervalt zonder instemming

Ik heb gewerkt bij een bedrijf dat de pensioenregeling veranderd heeft nadat ik uit dienst ben gegaan. Mag dit zomaar?

Wij hadden een middelloonpensioen, waarbij volgens het reglement de pensioenen voor de mensen die uit dienst waren en voor de gepensioneerden jaarlijks verhoogd zouden worden voor zover de verzekeraar winstdeling zou geven.

Nu heeft de werkgever een nieuw contract afgesloten en volgens mijn ex-werkgever wilde de verzekeraar niet langer winstdeling geven over de opgebouwde pensioenen in het oude contract. De afgelopen jaren was er al niets betaald omdat de verzekeraar geen winstdeling gaf, maar als de inflatie en de rente weer omhoog gaan dn krijg ik nog steeds niets.

Mij is niets gevraagd en nu word ik geconfronteerd met deze verlaging van mijn pensioen.

Kan dit zomaar?

Ik heb ook navraag gedaan bij de Ondernemingsraad die ingestemd heeft met de nieuwe pensioneregels, maar zij waren niet op de hoogte van deze bepaling.

Wat kan ik nog doen?

2 antwoorden naar “Indexatie vervalt zonder instemming”

  1. Beste mevrouw of mijnheer,
    Allereerst dank voor deze melding. En om antwoord te geven op uw vraag of dit zo maar mag: nee, dit mag niet zomaar. En het gebeurt wel heel vaak!
    De werkgever had een pensioenafspraak met u (u zou indexaties krijgen) en deze afspraak is veranderd. Voor het veranderen van een afspraak heb je twee partijen nodig die hiermee instemmen.
    Kort geleden is de Kantonrechter een vergelijkbare situatie voorgelegd (http://www.vpg-euronext.nl/index.php/nieuws/83-vonnis-kantonrechter-2). De rechter heeft de ex-werknemers gelijk gegeven toen zij klaagden dat de werkgever hen de kans op het krijgen van indexaties in de toekomst hen heeft ontnomen door een nieuw pensioencontract af te sluiten.
    Wij adviseren om de werkgever en de pensioenuitvoerder hierop aan te spreken. Mogelijk kan de Ondernemingsraad u hierbij ondersteunen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*