Einde pensioencontract en verplichting andere pensioenregeling?

Hallo Klokkenluider,

Ons pensioencontract (middelloon zonder indexaties) met de verzekeringsmaatschappij loopt op 1 juli 2023 af.
De pensioenadviseur geeft aan dat er een nieuwe pensioentoezegging moet komen (beschikbare premie) omdat er een nieuwe Wet komt.
Ik heb begrepen dat bij een beschikbare premieregeling de pensioenen afhankelijk zijn van beleggingen en dat deze niet zeker zijn.
Ik wil dit niet, wat vinden jullie hiervan?

Vriendelijke groet

Henk B.

Een antwoord naar “Einde pensioencontract en verplichting andere pensioenregeling?”

 1. Beste Henk,

  Dank voor jouw vragen
  De aanpassing van de Wet gaat naar verwachting op 1 juli 2023 in en als de aanpassing van de Wet doorgaat moeten pensioenregelingen worden veranderd voor 1 januari 2027. Het is dus niet niet zo dat de pensioenregeling met ingang van heden aangepast zou moeten worden.
  Het zou wel logisch zijn om rekening te houden met de wetsaanpassing, maar dit is een ander verhaal.

  Bij beschikbare premieregelingen is het uiteindelijke pensioen inderdaad onzeker en bij de huidige middelloonregeling is dit zeker.
  Als de pensioenregeling wordt aangepast moet een berekening gemaakt worden van het verwachte pensioen als de huidige pensioenregeling zou worden voortgezet (dit heb je immers afgesproken met jouw werkgever) en het verwachte pensioen in de voorgestelde pensioenregeling.
  Omdat het pensioen nu gegarandeerd is moet rekening worden gehouden met zeer voorzichtige uitgangspunten voor deze vergelijking. Gebruikelijk wordt een berekening gemaakt op basis van door De Nederlandsche Bank voorgeschreven verwachtingen (Uniforme Reken Methodiek, URM) waarbij 10.000 economische scenario’s berekend worden en er in de regel 3 uitkomsten worden gepresenteerd (verwacht scenario, scenario als het qua economie meezit en als het tegenzit met de economie). Omdat er nu sprake is van garantie is vergelijking op basis van verwacht scenario (hier liggen 50% van de uitkomsten onder en 50% van de uitkomsten boven) niet realistisch. Je mag een voorzichtiger aanname verwachten voor de vergelijking.

  Als je meer wil weten dan weet je ons te vinden.

  Mooie dag en hartelijke groet
  Gerard van der Toolen
  OR-Pensioenadviseurs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*