Een antwoord naar “Pensioen en zware beroepen”

 1. Dank voor uw vraag.

  Zware beroepen en steeds langere werken is een slechte combinatie.
  Velen trekken het op een gegeven moment niet meer.

  Er zijn veel pogingen (ook in andere landen) gedaan om een definitie van zwaar werk in combinatie met eerder stoppen met werken op landelijk niveau te regelen. De scheidslijn zwaar werk en geen zwaar werk is een lastige. Hovenier of stratenmaker is duidelijk zwaar werk, maar ook bv veel managementfuncties zijn zwaar voor sommige werknemers. Waar trek je de grens? Men is hier niet uitgekomen en bedrijven kunnen zelf wel een en ander regelen.

  Het is volgens mij van groot belang dat werknemers die zelf vinden dat zij zwaar werk hebben en dit niet volhouden tot aan hun pensioendatum zij zich dit realiseren en er zelf voor zorgen dat zij of op tijd een andere baan krijgen of een voldoende groot potje hebben dat zij kunnen stoppen met werken. Iedere pensioenregeling kent de mogelijkheid om eerder te stoppen met werken.

  Daarnaast is er een regeling voor vervroegd uittreden (3 jaar) mogelijk (RVU) en werkgevers kunnen dit mogelijk maken. Maximeren van de pensioenpot is in dit kader van groot belang. Helaas wordt echter vaak de voorkeur aan salaris dan aan pensioen gegeven en blijken de meeste pensioenspaarpotten niet maximaal gevuld te zijn.

  Fijne dag en vriendelijke groet
  Gerard van der Toolen
  OR-Pensioenadviseurs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*