Uitspraak rechter: een onvoorwaardelijke indexatie mag niet veranderd worden

Naar aanleiding van een vraag van een werknemer die in het verzekeringsbedrijf heeft gewerkt schreven wij onderstaande blog.

Wat was er aan de hand?
De werkgever die in het verleden een pensioenregeling op basis van middelloon had toegezegd, had de onvoorwaardelijke indexaties vervangen door voorwaardelijke indexaties. Het voorwaardelijke zat erin dat als er winst zou worden behaald op de pensioenreserve de opgebouwde pensioenen geïndexeerd zouden worden. Maar zou er onvoldoende of geen winst zijn hoeft er ook niet geïndexeerd te worden.

De rechter beslist
Ondanks dat deze wijziging in de Cao (voor het verzekeringsbedrijf) was afgesproken heeft de rechter hier een streep door gezet. Een eenmaal overeengekomen pensioen mag niet veranderd worden zo staat in de Pensioenwet (Art 20) en dit is dwingend recht, waar dus niet van mag worden afgeweken. Ook niet met toestemming van de werknemer. De onvoorwaardelijke indexaties moeten blijven bestaan.

Een link naar de blog
https://www.multiraedt.nl/2022/01/08/rechter-beslist-een-pensioenregeling-met-onvoorwaardelijke-indexatie-is-een-wet-van-meden-en-perzen-kan-niet-aan-getornd-worden/

 

2 antwoorden naar “Uitspraak rechter: een onvoorwaardelijke indexatie mag niet veranderd worden”

 1. Dit is een zeer goed bericht. Geld dit ook voor arbeidsovereenkomsten waarin een CAO is geincorporeerd. ? Ik ben namelijk al meer dan tien jaren hiermee bezig. Mijn verzekeringswerkgever destijds, is inmiddels 4 keer van naam veranderd dan wel overgenomen. Ik heb , op basis van mijn arbeidsovereenkomst, recht op een indexatie conform de CAO die voor mij gold. Echter, de “OVERNEMER” reageert nergens op .

 2. Beste T. v.d. Dries,
  De rechter heeft volgens deze uitspraak geconstateerd dat de onvoorwaardelijke indexaties die zijn vervangen door voorwaardelijke indexaties niet is toegestaan.
  Als de “overnemer” niet reageert kunt u ook bij de pensioenuitvoerder zelf aankloppen. Deze moet immers de uitkeringen verzorgen.
  Met vriendelijke groet
  Gerard van der Toolen
  ÓR-Pensioenadviseurs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*