Invaren vanwege pensioenakkoord

Ik heb mijn hele leven pensioen opgebouwd via pensioenfonds Zorg en Welzijn.
Het pensioen wordt vanwege het pensioenakkoord omgezet in een nieuwe regeling. Ook wat ik al heb opgebouwd.
Ik lees overal dat het pensioen hierdoor minder zeker wordt, maar dat er wel eerder geïndexeerd kan worden, maar ook eerder gekort.
Ik heb echter niet de mogelijkheid om bezwaar te maken tegen deze verandering.
Eerst jarenlang geen indexaties, die wel waren toegezegd, en straks een onzekerder pensioen.
Ik zit hier niet op te wachten.

Een antwoord naar “Invaren vanwege pensioenakkoord”

 1. Dank voor uw vraag.
  Een van de uitgangspunten van het pensioenakkoord is dat pensioenen, die de afgelopen jaren vanwege de te lage dekkingsgraad niet geïndexeerd mochten worden, dat dit door deze aanpassing wel mogelijk wordt.
  De kans is groot dat het beter wordt. Maar het blijft een kans. Ik wil weten hoe groot deze kans is. is dit 10% of 50%? Weegt dit op tegen een onzekerder pensioen?
  Het huidige pensioen gaat er vanuit dat het redelijk zeker moet zijn dat de toegezegde pensioenen ook worden uitgekeerd, vandaar dat er zware eisen zijn gesteld aan pensioenfondsen ten aanzien van de dekkingsgraad.
  In het nieuwe stelsel wordt, omdat deze eisen lager worden, de kans groter dat er eerder en meer geïndexeerd kan worden. Dit is op zich logisch en blijkt ook uit de berekeningen.
  Dat veel mensen niet zitten te wachten op een wisselend inkomen is ook duidelijk, maar een gevolg van de lagere eisen die op dit punt worden gesteld aan pensioenfondsen.
  Ik zelf ben er groot voorstander van dat mensen zelf mogen bepalen of zij hun pensioen invaren of niet. Hiervoor is niet gekozen. Argumenten als “het is te complex”, “dan moeten er twee stelsels en twee pensioenfondsen in de lucht worden gehouden en dit kost meer”, “Er is een kans dat je met een laag pensioenvermogen begint, waardoor de uitvoeringskosten zwaar drukken en je je doelen niet bereikt” en “er is veel ruimte voor inspraak” sluiten niet aan bij de wens om het vertrouwen te herwinnen. De fondsen blijven bepalen wat goed voor u is, ondanks dat zij het, in de ogen van velen, nou niet zo erg goed hebben gedaan de afgelopen jaren.
  Je zou, een moment ruim voor de definitieve invaardatum een moment kunnen stellen waarbij alle deelnemers een opgave ontvangen van de verwachting van het pensioen als niet wordt ingevaren en een opgave als wel wordt ingevaren. En wat de kans is dat het beter wordt. Dit zou veel mensen over de brug kunnen trekken. Als het echt goed is, gaan de mensen wel mee en dit helpt bij het vertrouwen.
  Overigens zijn er veel inspraak comités die worden geraadpleegd of er wel wordt ingevaren. Wellicht is het goed om u hierbij aan te sluiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*