Maximale compensatie

Mijn werkgever en de ondernemingsraad zijn (al) in overleg over de verandering van onze middelloonregeling in een premieregeling met leeftijdsafhankelijke premiestaffel omdat we deze dan kunnen houden en de werkgever minder hoeft te compenseren dan als we van onze middelloonregeling naar een premieregeling met leeftijdsonafhankelijke premie gaan. De nieuwe premie bedraagt 27% en de werkgever gaat ook compenseren.
De pensioenadviseur van de werkgever stelt dat maximaal 6% gecompenseerd hoeft te worden.
Het blijkt dat er dan ondanks de compensatiepremie van 6% collega’s op achteruit gaan en eigenlijk hebben wij vooraf aangegeven dat wij niet willen dat er werknemers op achteruit gaan.
Wat vinden jullie hiervan?
Bernard

Een antwoord naar “Maximale compensatie”

  1. Beste Bernard,
    Dank je voor deze vraag.
    De Wet Toekomst Pensioenen is nog niet ingegaan, maar ik begrijp dat jullie voor 2027 de middelloonregeling gaan veranderen in een premieregeling met leeftijdsafhankelijke premiestaffel. Als de pensioenregeling wordt veranderd na 1 januari 2023 moet je je aan de nieuwe wettelijke bepalingen houden.
    In de Memorie van Toelichting (MvT blz 118/363) wordt gesteld dat de maximale totale aftrekbare premie 33% bedraagt.
    De werkgever kan het verschil tussen de reguliere premie en het fiscale maximum van 33% gebruiken om te compenseren. Als de premie lager is (bv in jullie geval 27%) dan 30% mag dus een hoger percentage (-30% + 3% -/- 27%- 6% van de totale premie) per saldo worden gebruikt voor individuele compensatie en kan maatwerk worden berekend. Voor het ontvangen van compensatie geldt geen fiscale begrenzing en dus mag het pensioentekort tot 2037 worden gefinancierd, als de totale premie voor de werkgever maar 33% of lager is. In principe zou de hele compensatie van 6% dus bij 1 werknemer kunnen komen.
    Als de totale last voor het pensioen voor alle werknemers boven de 33% uitkomt kan het tekort ook in het salaris gecompenseerd worden.
    In de Memorie van Toelichting is helder gemaakt dat de totale pensioenpremie (tijdelijk vanwege compensaties) fiscaal maximaal 33% mag zijn, maar dat de hoogte van de compensatie niet dwingend wordt voorgeschreven. Dit is en blijft iets tussen werkgever en Ondernemingsraad.

    Als je nog vragen hebt, schroom dan niet
    Hartelijke groet

    Gerard van der Toolen
    OR-Pensioenadviseurs

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*