Harmonisatie pensioenleeftijd voor reeds opgebouwde rechten.

Door fusie en overnames heb ik drie verschillende pensioenenregelingen bij 1 pensioenfonds. De eerste twee regelingen zijn beeindigd met een pensioenleeftijd van 62 en 65 jaar. De derde pensioen regeling is aktief, waarvoir nog premie betaald wordt.
Voor alle drie regelingen worden de pensioenleeftijden aangepast naar 68 jaar. Is dat wettelijk toegestaan voor reeds opgebouwde rechten? De waarde van de pensioenen zijn niet gegarandeerd, maar de toegezegde pensioeneeftijden hopelijk toch wel?

3 antwoorden naar “Harmonisatie pensioenleeftijd voor reeds opgebouwde rechten.”

 1. Beste Dennis,

  Dank voor jouw vraag.
  Het is pensioenuitvoerders toegestaan om alle opgebouwde pensioenen te administreren op 1 pensioendatum (wettelijk 68 jaar).
  Wel is een voorwaarde hiervan dat je jouw pensioeningangsdatum zelf mag bepalen en dat de hoogte van het pensioen dat je eerder opneemt dan 68 jaar gelijk is aan het pensioen dat gold op leeftijd 62 en 65 jaar.
  Uitstel van pensioen (van 62 naar 68 jaar) levert een hoger pensioen op. De pensioenuitvoerder gaat er immers vanuit dat zij (gemiddeld) korter hoeft uit te keren en in de periode tussen 62 en 68 jaar kan nog enig rendement worden behaald. Hetzelfde geldt voor de uitstel van het pensioen op 65 jaar.
  Dus als je wil kan je jouw pensioen opnemen op het moment dat jij wil.
  Als je nog vragen hebt dan weet je ons te vinden.

  Maak er een mooie dag van en hartelijke groet
  Gerard van der Toolen
  OR-Pensioenadviseurs
  Rijswijk

 2. Dank voor het duidelijke antwoord. Aan de door u genoemde voorwaarden is inderdaad voldaan. Maar mijn pensioen mag nu op zijn vroegst 5 jaar voor de geharmoniseerde pensioendatum ingaan. Dat kost voorlopig al een jaar. Daarbij ben je vanaf nu verplicht deels ontslag te nemen. 1 dag per week pensioen betekent ook 1 dag per week ontslag. Dat is een forse en wat mij betreft onredelijke achteruitgang. De opgebouwde pensioenen konden naar eigen believen gebruikt worden om bijvoorbeeld te sparen en of voor aflossing hypotheek.
  Het voelt voor mij toch aan als een gelegaliseerde ordinaire wisseltruc of een soort woekerpolis. Ik heb betaald voor een product en (in mijn geval 29 jaar) later krijg ik niet meer wat afgesproken is. Het eventueel afstempelen en niet indexeren van pensioenenaanspraken was het enige bekende risico. Maar nu zie ik bij voorbaat mijn kans op het redelijk verzilveren van eerder opgebouwde en afbetaalde pensioenen in een verre mistige horizon verdwijnen. Wel heerlijk simpel om problemen zo te kunnen en mogen oplossen. Kon ik maar zo heerlijk simpel mijn hypotheekverplichting eenzijdig aanpassen.

 3. Beste Dennis,

  Aan de voorwaarde dat het pensioen op de oorspronkelijke datum opgenomen moet kunnen worden (62 jaar) wordt dus niet voldaan.
  U kunt hiertegen protest aantekenen.
  De voorwaarde om pensioen op te kunnen nemen na (gedeeltelijk) ontslag is versoepeld voor “oudere werknemers.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*