2 antwoorden naar “Indexaties gestopt”

 1. Hallo Ineke,

  Dank voor jouw vraag.
  Het komt vaak voor dat pensioenregelingen bij verzekeraars, zoals Nationale Nederlanden, een bepaling kennen waardoor zij mogen stoppen met het betalen van indexaties als een bepaalde afgesproken voorwaarde aan de orde is.
  Van belang is wat jij eerder met jouw werkgever hebt afgesproken over de indexaties. Zijn deze onvoorwaardelijk of is er bv afgesproken dat er geïndexeerd wordt uit het depot zolang hier voldoende middelen zijn en stoppen de indexaties als deze middelen eenmaal ontoereikend zijn.

  Als je het pensioenreglement dat over deze pensioenregeling is opgesteld naar ons toestuurt, dan kijken wij ernaar en zullen je berichten.

  Vriendelijke groet
  Gerard van der Toolen
  OR-Pensioenadviseurs.

 2. Hallo Ineke,

  Dank voor het toesturen van het pensioenreglement en de brief van Nationale Nederlanden over het beëindigen van de indexaties.
  In Art 17 van het pensioenreglement is opgenomen dat de pensioenen geïndexeerd worden uit de overrente.
  Dit is dus een voorwaardelijke afspraak. Als er aan de voorwaarde (er is overrente) wordt voldaan dan wordt er geïndexeerd.
  De overrente is het verschil tussen de door NN gehanteerde rekenrente (in dit contract nog 4%) en het rendement van een fictief pakket staatsleningen.
  Het daadwerkelijke rendement op staatsleningen is in de afgelopen periode gedaald van boven de 5% naar onder de 0%. Er is dus helemaal geen overrente geweest de afgelopen jaren. Waarschijnlijk heeft Nationale Nederlanden de overrente die in het verleden is behaald toegevoegd aan een depot van waaruit de indexaties zijn betaald en hebben zij, middels hun brief over het opheffen van het depot omdat er geen middelen meer zijn voldaan aan de pensioenafspraken.

  Het spijt ons je niet beter te kunnen berichten, maar er is nu wel duidelijkheid dat het goed is gegaan en jouw werkgever en Nationale Nederlanden aan hun afspraken en verplichtingen hebben voldaan.

  Hartelijke groet
  Gerard van der Toolen
  OR-Pensioenadviesurs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*