Ontslag of soberder pensioen?

Hallo klokkenluider.nl

In 2015 kondigde mijn werkgever aan de pensioenregeling te versoberen omdat de premie te hoog zou gaan worden vanwege de gedaalde rente( premie bij Aegon zou van € 290K naar € 350K gaan). Werkgever verlaagde (voor hen) budgetneutraal de pensioenopbouw van 1,85% naar 1,75%.
Onder dreiging van ontslag heb ik ingestemd met deze verandering.
Twee jaar later heeft de werkgever de middelloonregeling omgezet in een premieregeling. De leeftijdsafhankelijke premiestaffel was op 4% gebaseerd. Hiermee ben ik niet akkoord gegaan en heb compensatie voor de achteruitgang geëist. We zijn inmiddels een aantal jaren verder en mijn pensioendatum komt in zicht.
Wat vinden jullie hiervan?

Groet,
Jos

3 antwoorden naar “Ontslag of soberder pensioen?”

 1. Beste Jos,

  Dank voor jouw vraag. Het eenzijdig wijzigen van pensioenregelingen komt nogal eens voor en met de komst van de Wet toekomst pensioenen zal het nog vaker voorkomen dat werknemers niet zondermeer akkoord gaan met de verandering van hun pensioenregeling en wijziging van gemaakte afspraken. Over een tweetal recente uitspraken schreven wij een blog. De link staat onder aan deze reactie.

  Allereerst de wijziging in 2015. Hiermee ben je akkoord gegaan, dus is hier niet veel aan te doen ben ik bang.

  Dan de wijziging waarmee jij niet akkoord bent gegaan. Hou de termijn van 5 jaar in de gaten, wellicht moet je hieraan extra aandacht geven omdat er een verjaringstermijn aan de orde kan zijn.

  In 2017 is de versoberde middelloonregeling omgezet in een premieregeling en het is logisch dat er gecompenseerd gaat worden als er sprake is van achteruitgang van jouw pensioen. Hierover zijn rechters ook heel duidelijk.

  De pensioenopbouw van de middelloonregeling die in 2015 tot stand is gekomen (1,75% opbouw) moet vergeleken worden met de verwachte uitkomsten uit de premieregeling. DNB heeft parameters aangegeven voor de verwachtingen die aan het rendement en loonstijgingen in de toekomst gesteld mogen worden. Het tekort komt voor compensatie in aanmerking.

  Als ik je verder kan helpen, dan weet je ons te vinden.
  Mooie dag en hartelijke groet
  Gerard van der Toolen
  OR-Pensioenadviseurs

  https://www.multiraedt.nl/2023/01/25/eenzijdige-wijziging-pensioenregeling-keer-wel-goed-gegaan/
  https://www.multiraedt.nl/2023/01/20/eenzijdige-wijziging-pensioenregeling-maar-groep-werknemers-gaat-niet-akkoord/

 2. Beste Gerard,

  Dank voor jouw reactie.

  Ik ben inmiddels met pensioen en ik heb laten berekenen hoeveel pensioen ik op zou gaan bouwen in de middelloonregeling als deze zou zijn voortgezet. De opbouw in de middelloonregeling zou iets lager uitkomen dan het pensioen dat ik momenteel ontvang uit de premieregeling.
  Het is dus goed voor mij uitgepakt.

  Vriendelijke groet,
  Jos.

 3. Beste Jos,

  De 4% staffel is gebaseerd op middelloon 1,875% (en jouw middelloon was 1,75% en wellicht zit er ook nog iets in de (lagere?) franchise dat gunstig voor jou uitpakt). Daarnaast is de rente de afgelopen periode fors hoger geworden (en hiermee houden verzekeraars onder andere rekening bij de bepaling van de hoogte van de pensioenuitkering).
  Mooi dat het goed is uitgepakt voor jou.
  Dit zal rust geven.

  Hartelijke groet
  Gerard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*