Meer dan genoeg pensioengeld

Hallo Pensioenklokkenluider.nl
Ik begrijp niet dat de pensioenen niet gewoon geïndexeerd kunnen worden en dat de pensioendatum, zoals in bv Frankrijk, niet naar 62 of hoe het vroeger was 65 jaar zou kunnen. We hebben toch geld genoeg in de pensioenpotten en er komt ieder jaar meer premie bij dan dat er aan uitkeringen uitgaat. We rekenen onszelf arm!
Ik moet bijna 50 jaar werken in een zwaar beroep en trek dit niet.
Bezorgde burger.

Een antwoord naar “Meer dan genoeg pensioengeld”

 1. Bedankt voor uw vraag bezorgde burger.
  Uw vraag bestaat uit een paar delen:
  1) zware beroepen en (te) lang moeten doorwerken.
  Dit geldt voor heel veel mensen. Er is de afgelopen jaren veel aandacht geweest om te proberen voor zware beroepen een extra regeling in te voeren. Momenteel is er de Regeling Vervroegd Uittreden (RVU) die werknemers toestaat om 3 jaar eerder met pensioen te gaan. Tevens kennen alle pensioenregelingen de mogelijkheid om hun pensioen eerder in te laten gaan of met deeltijd pensioen te gaan (bv halve dagen werken en het pensioen alvast voor een deel opnemen). Het is niet gelukt om tot een redelijke scheiding te komen wat wel en wat geen zwaar werk is. Een generieke regeling is daarom ook niet van de grond gekomen. Vervoegd pensioen gaat echter wel ten koste van de pensioenen (6 a 7% per jaar dat het pensioen eerder ingaat). De Aow, die veel gepensioneerden nodig hebben om een redelijk inkomen te hebben, gaat echter pas op uw Aow-ingangsdatum in (momenteel 66 jaar en 10 maanden).
  Het is volgens mij van belang dat als je als werknemer aan ziet komen dat je jouw werk niet tot aan de pensioendatum kunt uitvoeren je zelf hier wat aan probeert te doen (sparen, omscholen, deeltijdpensioen, etc.) alleen rekenen op jouw werkgever of de overheid is onvoldoende.
  2) Net als in Frankrijk de pensioenleeftijd verlagen? Wij hebben € 1.500 gespaard voor onze pensioenen. In bv Frankrijk (€7 miljard) en andere landen is veel minder gespaard. Dit betekend dat de kosten voor pensioen afgewenteld worden op de (klein)kinderen. Onze € 1.500 miljard en huidige premies is naar verwachting voldoende om de afgesproken pensioenen uit te kunnen keren.
  Door schuiven van de rekening naar onze (klein) kinderen vind ik niet ok.
  3) Hebben we voldoende geld in onze pensioenpotten? Pensioenfondsen moeten nakomen wat is afgesproken en dit zijn de pensioenen van de huidige gepensioneerden, maar ook het deel van de pensioenen dat werknemers al hebben opgebouwd en waar zij in de toekomst hun pensioeninkomen uithalen. Actuarissen rekenen uit hoeveel geld er in de pot moet zitten om aan de verplichtingen van de fondsen te kunnen voldoen en dit is de € 1.500 miljard en hier bovenop komt dat de huidige premies bij pensioenfondsen in veel gevallen niet kostendekkend zijn (er wordt dus eigenlijk te weinig betaald).
  Er is dus geen geld genoeg en zeker geen geld over en we rekenen onszelf niet arm.

  Als pensioenfondsen nu teveel uitkeren komen zij volgens de berekeningen in de toekomst waarschijnlijk geld tekort en wie gaat dit aanvullen? En als dit niet wordt aangevuld zullen de pensioenen in de toekomst dalen en dit is niet fair.

  Hartelijke groet
  Gerard van der Toolen
  OR-Pensioenadviseurs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*