5 antwoorden naar “Nabestaandenpensioen vervalt?”

 1. Dank voor uw vraag.

  Tijdens de behandeling in de Tweede Kamer heeft lid Omtzigt aangegeven dat er situaties kunnen ontstaan dat het partnerpensioen kan komen te vervallen.

  Dit is echter ook nu het geval.
  Als geen partnerpensioen wordt opgebouwd (er wordt dus gespaard voor het partnerpensioen en dit gebeurt steeds minder vaak) kan het dat als een werknemer uitdienst gaat voor pensionering het partnerpensioen kan komen te vervallen. Bij een verzekeraar of een ppi kan dit het geval zijn bij een premieregeling en bij een pensioenfonds als het partnerpensioen niet wordt opgebouwd.

  In de nieuwe Wet wordt het partnerpensioen dat is verzekerd bij overlijden voor de pensioendatum altijd op risicobasis verzekerd en wordt hier niet voor gespaard. Het partnerpensioen wordt wel flink verhoogd. De dekking voor het partnerpensioen is geregeld zolang de werknemer in dienst is. Het kan natuurlijk dat een werknemer uitdienst gaat zonder dat er een andere werkgever is. De dekking loopt dan enkele maanden door en hierna ontvangt de ex-werknemer een brief waarin wordt gevraagd of de dekking voortgezet moet worden. Reageert de ex-werknemer hier niet op dan kan de dekking na verloop van tijd vervallen.

  Lid Omtzigt pleitte ervoor om het opgebouwde pensioenkapitaal na overlijden voor de pensioendatum te restitueren aan de partner. Dit is een dure optie die ook niet voor iedereen goed uitpakt.
  1) het pensioenkapitaal wordt gebruikt om deelnemers die heel oud worden ook ouderdomspensioen te kunnen geven;
  2) deze constructie zou het pensioen aanzienlijk duurder maken;
  3) het partnerpensioen dat kan worden aangekocht van de restitutie van het pensioenvermogen is of veel lager of veel hoger (en mogelijk te hoog, waardoor alsnog een deel vervalt aan het pensioenfonds). Als de waarde laag of de partner relatief jong is kun je immers een zeer laag partnerpensioen verwerven;
  4) alleenstaanden zijn de klos, omdat zij niets hebben aan de restitutie en hierdoor ca 5% pensioen missen;
  5) de huidige voorgestelde constructie levert ca 5% meer pensioen op. Ik ben er voorstander van om de ex-werknemer goed te informeren als er geen nieuwe werkgever is, zodat de afgesproken dekking voortgezet kan worden.

  Voor u is van belang of het partnerpensioen door een fonds of een verzekeraar wordt uitgekeerd.
  Is dit een verzekeraar dan vindt er helemaal geen verandering plaats.
  Als dit een pensioenfonds is dat wordt de uitkering ingevaren en naar verwachting stijgt de uitkering. De hoogte gaat hierna meebewegen met de economie.

  Gerard van der Toolen
  OR-Pensioenadviseurs

  • Hallo Klokkenluider.nl

   Het partnerpensioen wordt door Aegon uitgekeerd, dus geldt een eventuele aanpassing door de wetswijziging niet voor mij?

  • Het klopt dat er geen verandering zal optreden in de hoogte van uw partnerpensioen.

  • Ik ben erg blij met dit antwoord.
   Pensioen is best moeilijk blijkt.

  • Ik ben het met u eens dat pensioen best ingewikkeld is. Het gaat ook over een periode van 60/70 jaar en keuzes hebben consequenties die vaak ver in de tijd liggen. In de pers en bij veel mensen (zeker op social media) is weinig kennis en zijn er veel uitgesproken meningen (die vaak niet onderbouwd kunnen worden).
   Ik ben blij dat u opgelucht bent dat er voor u niets gaat veranderen.

   Gerard van der Toolen
   OR-Pensioenadviseurs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*