aanpassing pensioenleeftijd

Mijn werkgever verandert de pensioenregeling naar 68 jaar.

Ik ben van mening dat er sprake is van een pensioenachteruitgang (nu 67 jaar) en heb gevraagd of er sprake is van pensioenachteruitgang en of er gecompenseerd kan worden als er achteruitgang is.

Mijn werkgever heeft geantwoord dat deze niet gaat compenseren omdat de wijziging door de overheid is voorgeschreven. De premie blijft ongeveer gelijk. Mijn pensioen gaat ook niet achteruit omdat ik nog steeds evenveel krijg.

Klopt dit? Wilt u hierop reageren?

 

Een antwoord naar “aanpassing pensioenleeftijd”

 1. U heeft gelijk dat het toekomstig op te bouwen pensioen lager wordt. U moet er immers een jaar langer voor werken om hetzelfde te krijgen.
  Bij een maximale middelloonregeling daalt de pensioenopbouw van 1,875% op leeftijd 67 jaar naar 1,738% op 67 jaar. U kunt uw pensioen dat u op gaat bouwen op leeftijd 68 jaar laten ingaan op uw leeftijd van 67 jaar zoals nu. U moet er dan wel op rekenen dat het pensioen dan ca 5% lager wordt. Dit is dus de achteruitgang.

  Als uw werkgever van mening is dat de premie na de aanpassing ongeveer gelijk blijft, wordt vergeten dat de premie ieder jaar met ca 5% stijgt. Over het algemeen daalt de premie (uitgaande van ongewijzigde voortzetting) met ca 7%.
  Het argument dat nu de overheid de aanpassing voorschrijft is correct. de pensioenregeling moet binnen de door de fiscus gestelde grenzen blijven vallen, anders is de hele pensioenaanspraak belast en dit willen we natuurlijk niet.
  Maar de afspraak die u heeft met uw werkgever over uw pensioen staat hier los van. Er is sprake van een achteruitgang en compensatie is op zijn plaats. Omdat uw werkgever minder premie hoeft te gaan betalen ten opzichte van de situatie dat er geen pensioenverandering had plaatsgevonden geeft hiermee het budget (ca 7% van de premie) aan om te compenseren.

  Gerard van der Toolen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*