Een antwoord naar “doorsneepremie”

 1. Een van de punten uit het Pensioenakkoord is afschaffen van de doorsneepremie.
  De reden hiervoor is de volgende:
  Bij een doorsneepremie betalen alle werknemers (/ de werkgevers) een gelijke premie voor alle werknemers. De pensioenopbouw voor een jongere is echter veel goedkoper dan die van een oudere. De premie van die jongere wordt immers nog heel lang belegd en met het naderen van de pensioendatum wordt de duur steeds korter en kan dus ook minder rendement behaald worden. De pensioenopbouw is voor iedereen gelijk, dus er wordt premie herverdeeld van jong naar oud.
  Toen dit systeem werd bedacht (is natuurlijk heel solidair) werkten werknemers bijna hun hele leven bij dezelfde werkgever of in dezelfde branche. Je werd dan vanzelf ouder en kreeg je het voor jouw pensioen ontbrekende deel de premie van de jongeren. Werknemers werken heden ten dage echter niet meer hun hele leven bij hetzelfde bedrijf of in dezelfde branche en velen worden ZZP-er. De premie van de jongeren ontvang je dan niet meer.
  Om dit op te lossen wordt de doorsneeopbouw afgeschaft, krijgt iedereen zijn eigen premie (alle werknemers een gelijk %) in zijn eigen pensioenpotje en dit wordt als wel zo eerlijk gezien.
  Een ander “probleem” bij de doorsneepremie is dat werknemers die weinig carrière maken door de doorsneepremie ook nog eens extra “betalen” voor werknemers die wel carrière maken. Pensioenopbouw wordt immers steeds duurder voor ouderen en als je wat carrièrestappen maakt telt dit aan het einde goed door.
  De “kosten” om dit probleem voor eens en altijd op te lossen bedragen ca € 45 miljard. Veel geld, maar dit gaat niet uit het fonds, het blijft in het fonds, maar wordt gebruikt voor mensen die de afgelopen jaren hebben bijgedragen aan het pensioen voor de ouderen en als zij ouder worden deze subsidie niet krijgen. Het gaat vooral om de groep 45-60 jaar. Door het vrijvallen van reserves is het onze inschatting dat bij een goede dekkingsgraad de pensioenen direct kunnen stijgen. Is de dekkingsgraad laag (en dan is er onder het huidige systeem ook een probleem) kan de compensatie worden uitgesmeerd en betaald worden uit de extra rendementen of eventueel een extra premie.

  Gerard van der Toolen
  OR-Pensioenadviseurs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*